Information om vinterdäck.

Hur påverkar konflikten i Ukraina däckbranschen?

Konflikten i Ukraina har kommit som en chock för omvärlden och har resulterat i fler konsekvenser än många hade kunnat föreställa sig. Kanske inte så oväntat så har även däckbranschen fått sin beskärda del. Då Nordiska vinterdäck används i en väldigt begränsad del av världen så är problemet väldigt lokalt och drabbar endast ett fåtal länder. Dessa länder har varit beroende av vinterdäcksfabrikerna som uppförts i Ryssland. Ryssland är en stor leverantör av fundamentala råvarumaterial till däck såsom syntetgummi, kimrök och petroleumprodukter så har det kommit sig naturligt att ha fabrikerna nära för att påöka produktionseffektiviseringen.

Kommer tillgången på vinterdäck att minska?

I dessa tider har handelsförbindelserna mellan Ryssland och den västerländska världen begränsat så kraftigt att det förekommer driftsstopp i majoriteten av de Ryska däckfabrikerna. Utöver de lokala däckmärkena så finner vi även de stora tillverkarnas namn på listan. Företag såsom Continental, Bridgestone, Pirelli, Michelin och Nokian har en stor del av sin nordiska vinterdäcksproduktion i Ryssland.

Med detta i åtanke så gapar hela däckbranschen hand i hand med konsumenterna på den största prisökning på vinterdäck i vår tid. Detta är ett resultat av en stegrande prisökning på frakter, råvarumaterial, skenande inflation och en kommande tillgång som inte kan möta efterfrågan på vinterdäck.

Vad kan vi göra?

Vi på Högsbo Däck har gjort så gott vi kunnat för att säkra upp däck till våra kunder inför den stundande vintersäsongen men även vi börjar känna av de ofrånkomliga smärtsamma konsekvenserna av Rysslands (i brist på ett kraftfullare ord) ansvarslösa handlande på den globala däckmarknaden.

Vi flaggar därför i förväg för ett något mer begränsat urval när det kommer till vinterdäck framöver. Vår förhoppning är att ni kommer ha förståelse och tålamod med de kommande leveranstiderna. Det gå ännu inte att förutse magnituden av denna brist och vi håller tummarna för att det inte ska bli så farligt men läget är ännu ovisst. Om du vet med dig redan nu att du behöver nya vinterdäck till din bil så råder vi dig att handla förr snarare än senare.

Ta hand om er så ses vi till vintern.

Mvh: Gubbarna på Högsbo Däck

Mankind must put an end to war or war will put an end to mankind. -John F. Kennedy